...KESATUAN BERJUANG BAGI MENDAPATKAN TANGGA GAJI YANG BERPATUTAN, TEMPAT KERJA YANG SELAMAT SERTA SELESA DAN TIADA DISKRIMINASI...

Sabtu, 20 November 2010

1st IMF & EIEU (SOUTHERN REGION) WORKSHOP

KSIEWSSM dan IMF dengan julung kalinya telah berjaya menganjurkan worksyop secara bersama pada 20 dan 21 November bertempat di Hotel Good Hope, Johor Bahru. Ini adalah usaha pertama yang berjaya diadakan dengan kehadiran lebih dari 20 orang dari pelbagai syarikat dan negeri.
P1000104
Worksyop ini bertujuan untuk mendedahkan kepada majoriti ahli tentang;
 • Kesatuan Sekerja, kelebihan dan faedah menyertai Kesatuan Sekerja,
 • Pengenalan kepada IMF dan KSIEWSSM,
 • Sejarah dan Perjuangan Pergerakan Buruh,
 • Bagaimana untuk memperkuat dan memperkukuhkan Kesatuan Sekerja,
 • Cabaran Kesatuan Sekerja
 • Tuntutan Pengiktirafan (Recognition Claim),
 • Perjanjian Bersama (Collective Agreement),
 • Akta Kerja dan Hak Pekerja di Malaysia
 • Organizing and Mapping Strategies
Sdr Arunasalam
Antara penceramah yang memberikan pengetahuan yang berguna buat ahli adalah; Sdr Arunasalam.P (IMF Regional Representative) dan Sdr. Mohd Salleh (Pegawai Penyelaras KSIEWSSM). Presiden KSIEWSSM memulakan bengkel dengan gesaan kepada peserta untuk bersatu tenaga, masa dan wang ringgit untuk memajukan dan mengukuhkan KSIEWSSM dalam menghadapi cabaran mendatang.

P1000096
Pelbagai ilmu pengetahuan berkenaan hak buruh, perbincangan dan pendapat terbuka antara peserta dan penceramah telah diadakan secara berkesan dan ianya dibuat didalam suasana harmoni dan tidak formal. Worksyop ini juga dapat mengetahui setiap masalah yang dihadapi oleh pekerja di perusahaan masing-masing. Worksyop juga telah disampaikan dalam Bahasa Malaysia yang mudah difahami oleh kesemua peserta. 
Perkara yang amat dititikberatkan oleh penceramah adalah kesedaran untuk setiap pekerja bersatu, bergabung dan bekerjasama antara satu sama lain. Ini adalah penting kerana Kesatuan itu sendiri wujud atas sebab pekerja yang bersatu hati.
Disini pihak KSIEWSSM mengucapkan ribuan terima kasih kepada IMF terutama Sdr. Arunasalam.P kerana penganjuran bersama ini. Bagi KSIEWSSM, diharap agar worksyop seperti ini dapat diadakan dilain masa dan dengan lebih banyak lagi penyertaan ahli.
Akhir kata... 
HIDUP PEKERJA!!!
HIDUP BURUH HIDUP!!!
WHEN WE FIGHT!!!, WE WIN!!!, WE WIN!!!, WE WIN!!!

Khamis, 18 November 2010

Balasan Memorandum dari Menteri KSM

Merujuk kepada post berkenaan memorandum yang telah dihantar kepada Menteri Sumber Manusia (http://ksiewssm.blogspot.com/2010/08/memorandum-ksiewssm-kepada-menteri.html), pihak KSIEWSSM telah pun menerima balasan kepada memorandum tersebut.

 

page pertama

page kedua

Bimbang Kehilangan Kerja atau Tidak Faham...

Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Hal Ehwal Kesatuan Sekerja (JHEKS) Malaysia sebanyak 433,702 orang pekerja dalam sektor swasta dan 306,168 pekerja sektor awam menganggotai Kesatuan Sekerja masing-masing pada tahun 2009. Ini bermakna hanya lebih kurang 6% sahaja warga pekerja sama ada awam mahupun swasta menjadi ahli Kesatuan Sekerja masing-masing. Dengan jumlah warga pekerja melebih 12 juta orang diseluruh Malaysia dan tidak termasuk pekerja warga asing, jumlah 6% ini amat membimbangkan dengan majoritinya bekerja dengan tanpa perlindungan mahupun sokongan dari Kesatuan Sekerja.

Apakah sebabnya golongan ini tidak menyertai Kesatuan Sekerja? Mungkin perkara-perkara disebutkan dibawah ini menjadi alasan kenapa kadar penyertaan amat rendah:
 1. Ketakutan akan kehilangan kerja,
 2. Tiada kesedaran,
 3. Kurang pengetahuan,
 4. Selesa dengan kerja,
 5. Tidak Tahu Sumber/Bantuan yang ada,
 6. Bergantung harap kepada bantuan Kerajaan,
 7. Mempunyai pilihan kerja lain,
 8. Malas dan tidak peduli,
 9. Tidak yakin dengan Kesatuan,
 10. Terlalu rumit dan sebagainya...
Sekiranya generasi sekarang mempunyai alasan-alasan seperti diatas, permasalahan warga pekerja terutama pekerja swasta akan berterusan kepada waris generasi akan datang. Masalah gaji, persekitaran tempat kerja, syarat-syarat perkhidmatan, cuti, elaun dan bonus serta diskriminasi akan terus menerus membelenggu mereka. Sejak Kesatuan Sekerja mula bertapak di Malaysia pada lebih kurang 70 tahun dahulu (dizaman perlombongan), pelbagai Kesatuan Sekerja wujud bagi membantu dan membela pekerja. Usaha dari permulaan itu nampaknya tidak menunjukan kesan kepada warga pekerja sekarang. Lihat sahaja contoh statistik diatas dimana kadar keanggotaan amat rendah!. Ini menunjukan kaum pekerja tidak mementingkan generasi akan datang, manakala generasi baru tidak didedahkan tentang kebaikan Kesatuan Sekerja!.

Apakah mereka menunggu Kesatuan membela mereka jika mereka menghadapi masalah, tetapi tidak perlu menganggotainya? Lihat sahaja CUEPAC (Kesatuan Sekerja mewakili pekerja sektor awam), perjuangan mereka untuk mendapatkan COLA, bonus, cuti dan sebagainya adalah untuk lebih kurang 2 juta pekerja awam keseluruhan tetapi hanya sekitar 300 ribu orang sahaja yang menyertainya?

Sesebuah Kesatuan Sekerja yang kuat dan kukuh memerlukan keahlian yang ramai. Tetapi jika diambilkira statistik ini tadi, apakah Kesatuan Sekerja hanya mewakili golongan minoriti pekerja?

Bertindak sekarang...Timbulkan kesedaran diri dengan menjadi anggota Kesatuan Sekerja tidak kira dalam sektor apa pun kerana selagi "makan gaji" dikira sebagai pendapatan utama masyarakat, kita amat memerlukan Kesatuan Sekerja.

"Hidup bagaikan roda, sama seperti pekerjaan kita... hari ini kita selesa, tetapi sampai bila?"

Isnin, 15 November 2010

Protes dan Demonstrasi Pekerja Warga Asing… Hasilnya?

image
 
Protes lebih 5,000 pekerja asing (laporan http://libcom.org/news/5000-migrants-riot-malaysian-factory-16082010) yang mana meninggalkan kesan yang baik untuk dinikmati bersama mereka sendiri.
Pekerja asing tersebut adalah pekerja sebuah kilang elektronik bertempat dikawasan Perindustrian Tebrau, Johor, membuat protes di asrama pekerja disebabkan ketidakperihatinan majikan mereka apabila salah seorang rakan mereka mati akibat demam panas semasa bekerja. Ini berlaku pada 16 Ogos 2010 apabila majikan tidak membenarkan pekerja malang tersebut untuk dihantar ke hospital bagi rawatan lanjut. Terdapat juga laporan bahawa pada 4 Ogos, seorang lagi pekerja warga Nepal juga mati akibat lambat untuk mendapatkan rawatan perubatan.
image
 
Pekerja warga asing yang terdiri dari Nepal, Myanmar, Vietnam, Bangladesh dan India telah bersatu hati dalam menganjurkan protes dan demontrasi kerana kematian rakan mereka tersebut. Pekerja-pekerja juga mendakwa bahawa majikan mereka telah menindas mereka termasuk kadar gaji yang rendah dan tiada kemudahan pemantauan kesihatan di tempat kerja yang menggaji lebih kurang  8,000 pekerja tersebut. Lebih kurang 200 anggota polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) telah dipanggil oleh majikan untuk mengawal amarah pekerja yang terbabit dalam protes tersebut. Para pekerja tersebut telah menuntut 4 perkara untuk dipenuhi oleh majikan termasuk kenaikan gaji sebagai syarat untuk perundingan dengan majikan. Pihak Kedutaan Nepal juga menetapkan untuk masuk campur dengan konflik ini.
Protes 3 hari tersebut berakhir dengan kejayaan memihak kepada pekerja tersebut. Pihak majikan telah bersetuju untuk:
 • membayar pampasan sebanyak RM 10,000 kepada waris simati;
 • menaikkan gaji minimum dari RM 428 kepada RM546;
 • menyediakan perkhidmatan ambulan untuk kecemasan dan,
 • kemudahan klinik rawatan dalam premis kilang mereka.
Perjuangan ini menunjukkan apabila pekerja bersatu, mereka boleh memperolehi kejayaan yang dikehendaki, walaupun perjuangan ini membabitkan pelbagai negara, bangsa dan agama dan majikan telah cuba menggunakan taktik “pecah dan perintah” terhadap “kesatuan” pekerja tersebut. Baru-baru ini, semakin banyak pekerja warga asing semakin berani untuk berjuang bagi mempertahankan hak mereka.
Kes eksploitasi pekerja warga asing hanya sekelumit sahaja dilaporkan di Malaysia. Kebanyakan lebih dari 3 juta pekerja warga asing (hampir 10% populasi Malaysia) mendapat gaji yang sangat rendah, masa kerja yang panjang serta tempat kerja dan tempat tinggal yang serba kekurangan. Mengikut data Kedutaan Nepal; dalam tahun 2009, sebanyak 183 pekerja Nepal di Malaysia mati dan 81 orang yang lainnya; dalam tempoh 6 bulan pertama tahun ini, akibat penyakit dan bunuh diri. Terdapat banyak juga kes kematian disebabkan kemalangan industri membabitkan pekerja warga asing.
Dalam masa yang sama, majikan menggunakan tawaran gaji yang rendah kepada pekerja warga asing untuk menakutkan pekerja tempatan supaya tidak menuntut kenaikan gaji. Dengan wujudnya Kesatuan Sekerja Elektronik Wilayah, masalah pekerja akan diambil perhatian oleh majikan kerana ianya dilakukan mengikut suara pekerja itu sendiri. Hampir 90% pekerja tidak berkesatuan (sektor elektronik) dan dasar Kerajaan yang amat pro kepada pelabur dan undang-undang kesatuan sekerja membantutkan banyak usaha perjuangan hak pekerja sektor elektronik.
Walaupun pekerja tempatan kebanyakannya diberi gaji yang lebih sedikit dari pekerja warga asing, tetapi apabila dibanding dengan kadar inflasi yang tinggi, gaji mereka juga tidak mencukupi untuk kelangsungan hidup seharian. Banyak antara mereka terpaksa bekerja lebih masa, membuat dua pekerjaan dan banyak juga yang terpaksa meminjam dengan “lintah darat” apabila tiada jalan keluar.  Malah kajian Kerajaan baru-baru ini mendapati 1.3 juta pekerja telah menunjukan hampir 34% dari mereka menerima gaji dibawah RM 700 sebulan (DIBAWAH PARAS KEMISKINAN RM 720 SEBULAN!!!)
Banyak syarikat mutinasional dan pelabur kapitalis luar telah membuat perusahaan mereka di Malaysia untuk meningkatkan hasil mereka. Mereka tidak peduli sama ada pekerja tersebut tempatan atau warga asing, selagi mereka boleh memerah tenaga pekerja tersebut untuk mendapatkan keuntungan. Hanya pekerja sesama sendiri sahaja yang boleh bantu membantu, bersama-sama berjuang untuk hak mereka sendiri.
Adalah sangat penting untuk kita; Pekerja Sektor Elektronik agar dapat memperkuatkan KSIEWSSM.

Sabtu, 6 November 2010

Wujud Union, Pelabur Lari? (Ugutan Lapuk)

Terdapat sebahagian dari pekerja mahupun mereka-mereka yang kononnya “bijak” mengeluarkan pendapat bahawa “jika wujudnya Kesatuan yang mewakili Pekerja, maka makin ramailah pelabur akan lari”. Apakah kenyataan ini ternyata benar atau hanya dongeng yang dijaja untuk menakutkan pekerja? Mari kita nilai berdasarkan fakta yang disenaraikan dibawah:

 • Negara-negara yang lebih maju dari Malaysia, secara fakta yang diperolehi; mempunyai lebih banyak bilangan Kesatuan Sekerja.
 • Contoh yang terdekat; Pelabur lebih berminat untuk melabur di Singapura walaupun pembayaran gaji pekerja disana lebih tinggi, wujud Kesatuan Sekerja dan kos lebih tinggi.
 • Pelabur asal Eropah misalnya, mengalakkan wujudnya Kesatuan Sekerja kerana ianya dapat meningkatkan produktiviti, saling bantu membantu dan menjadikan suasana industri lebih harmoni.
 • Pelabur telah mengeluarkan banyak perbelanjaan dan sepanjang proses “establishment” mereka, banyak perkara dan pelaburan telah dikeluarkan tetapi tindakan untuk menarik kembali pelaburan kerana wujudnya Kesatuan Sekerja adalah tidak masuk akal dan merugikan mereka sendiri lebih daripada apa yang tuntutan dari Kesatuan Sekerja.
 • Pelabur sehingga kini dapat memunggut keuntungan yang berbillion-billion US Dollar tetapi adakah kerana peningkatan sedikit RM untuk kenaikan majoriti pekerja bawahan membawa kerugian kepada pelabur itu sendiri?
 • Sesetengah pelabur itu sendiri beranggapan bahawa jika wujud Kesatuan, moral dan tahap kerja pekerja itu sendiri akan lebih baik.
 • Pelabur kebanyakan sebenarnya tidak mempunyai halangan sekiranya dijelaskan dengan baik oleh Jabatan Sumber Manusia mereka sendiri yang mana mereka-mereka ini diambil bekerja terdiri dari orang-orang tempatan. Malangnya, orang tempatan ini tidak menjelaskan dengan tepat kepentingan Kesatuan Sekerja, malah menganggap ianya akan menyusahkan mereka.
 • Pelabur di Malaysia sendiri mempunyai Kesatuan mereka sendiri seperti Malaysian Employer Federation (MEF), tetapi apabila pekerja ingin menubuhkan Kesatuan atau menyertainya, kenapa perlu takut?
 • Malaysia adalah salah satu dari destinasi pelaburan bagus disebabkan iklim dan persekitaran sesuai, kestabilan politik, kemudahan tenaga kerja dan asas yang baik dan sebagainya. “Cost of living" pun boleh dikira amat sesuai untuk pelaburan jangka masa panjang berbanding dengan jiran terdekat, Singapura. Tetapi adakah kewujudan atau adanya Kesatuan Sekerja akan menjadikan Malaysia tidak stabil dari segi apa yang disebutkan diatas?
 • Kerajaan juga tidak memainkan peranan penting dalam penerangan berkenaan dengan Kesatuan Sekerja kepada pelabur luar. Ekonomi dan taraf hidup rakyat menjadi lebih baik dengan adanya wakil pekerja. Tapi apakah ini berlaku?
 • Nama baik pelabur tidak terjejas sekiranya aktiviti pemantauan dilakukan oleh Kesatuan Sekerja terhadap pengeluaran mereka. Bagaimana sekiranya pengurusan tempatan pelabur tersebut tidak mengendahkan aspek keselamatan dan keselesaan tempat kerja maka akhirnya berlaku tragedi meragut nyawa dan mengancam masyarakat kerana tiada pemantauan? Bukankan pelabur sendiri dipersalahkan?

Jelas, perkara-perkara yang disebutkan diatas sepatutnya tiada halangan bagi setiap pelabur sama ada baru atau lama, untuk menerima “kehadiran” Kesatuan Sekerja dalam meningkatkan keharmonian di tempat kerja. Pekerja perlu sesuatu entiti bagi mewakili mereka yang barangkali bukan sahaja ditekan dan ditindas oleh pengurusan “orang tempatan” tetapi pekerja-pekerja disekeliling seperti ketua bahagian, ketua pengeluaran dan sebagainya. Tindasan, diskriminasi, gangguan seksual dan sebagainya di tempat kerja menjadikan pekerja tertekan dan jarang dilaporkan serta diambil tindakan kerana mereka tidak berkeupayaan untuk menyuarakannya. Inilah menjadi tugas kepada Kesatuan Sekerja dimana dalam masa yang sama, boleh menjaga nama baik “pelabur” disebabkan tindakan yang tidak diketahui ini.

Jumaat, 5 November 2010