...KESATUAN BERJUANG BAGI MENDAPATKAN TANGGA GAJI YANG BERPATUTAN, TEMPAT KERJA YANG SELAMAT SERTA SELESA DAN TIADA DISKRIMINASI...

Isnin, 23 Mei 2011

Catatan Pekerja Marhaen

Sejak akhir-akhir ini, duniaku terasa amat sempit dan bagaikan dihimpit berterusan akibat peningkatan kos kehidupan. Aku tidak bimbang dengan kenaikan harga minyak 97 kerana aku tahu, kenderaan untuk aku pergi mencari rezeki ini masih boleh bergerak dengan minyak 95 walaupun ianya dikhabarkan berkualiti rendah dan bakal dinaikkan jua. Tetapi apa yang boleh aku buat? Aku tidak mempunyai kuasa untuk menetapkan apa yang harus aku tuang dan apa yang harus aku guna sehari-hari. Biarlah mereka yang berkuasa tentukan. Tetapi yang paling aku runsingkan apabila mereka ini juga telah dan akan membuatkan harga diesel, gula, tepung, beras dan sebagainya naik. Ini akan menyebabkan nilai wang yang aku perolehi dari gaji aku makin susut. Apa guna aku merungut walaupun penat seharian membanting tulang? Siapa yang akan mendengarnya dan membantuku? Kerana aku hanya seorang buruh biasa!!.

Aku menjadi tidak keruan bila congakkan perbelanjaan harian aku akan meningkat tidak lama lagi. Anak dan isteri dirumah perlu makan, pakai dan sebagainya. Aku ini ketua keluarga, hendak tak nak terpaksa juga fikir mencari penyelesaiannya. Perlukah aku tunggu sehingga kenaikan gaji yang tidak seberapa? Apakah perlu aku mencari pendapatan sampingan? Itu mungkin mustahil, sebab hampir seharian aku membanting tulang ditempat kerja dan mana mungkin aku bisa memerah tenaga selanjutnya. Aku amat penat. Penat fikiran, penat seluruh tubuh malah penat segalanya. Penghidupan aku tetap sama. Kini aku dihimpit lagi. Nampaknya semakin berat beban yang aku tanggung. Aku memang tidak bisa menyimpan, rezeki ku ini selalunya tidak sempat menjengah ke hujung bulan. Aku selalu tebalkan muka untuk meminjam. Itulah rutin bulanan ku sehingga bulan mengambang penuh. Tapi aku terpaksa. Terpaksa mengharapkan belas rakan. Aku tidak tau bagaimana masa akan datang. Tetapi aku tahu esok tetap hari yang sama bagiku. Tetapi tiada apa yang mampu aku lakukan kerana aku hanya seorang buruh biasa!!.

Aku sering mengharapkan majikan prihatin dengan masalah ku, rakan-rakan prihatin dengan masalahku, wakil rakyat prihatin dengan masalahku dan kerajaan prihatin dengan masalahku. Tetapi aku sedar hakikat pemodal tidak mahu rugi, rakan tidak mahu beban, wakil rakyat hanya mahu undi dan kerajaan hanya mahu kuasa. Tidak dapat mengharap mereka-mereka ini untuk membantuku. Kepura-puraan mengatasi segalanya. Media hanya ghairah untuk memaparkan isu sensasi. Aku tidak mahu isu politik, aku tidak suka isu moral, tetapi aku mahu mereka papar isu pekerja seperti aku. Penat aku mengais tetapi masih tidak cukup. Sensasikan cerita ku ini? Mungkin tidak. Kerana aku hanya seorang buruh biasa!!.

Aku perlu teruskan hidupku. Walaupun susah dan jerih, tetapi aku perlu juga mencari rezeki. Rezeki untuk anak, rezeki untuk isteri dan rezeki untuk sendiri. Aku juga sudah bosan, sudah bosan dengan janji para hipokrit. Mana gaji minimum ku? Mana pembelaan ku? Sudah bertahun aku menunggu dan janji para hipokrit bersilih ganti bergalang ganti. Apa guna bergelar bangsa Malaysia, melayu, cina atau india sekalipun, tetapi gagal membela anak Malaysia! Walaupun sedih tetapi aku akur. Aku terpaksa mengikat perut. Menganda tenaga yang ada. Kerana aku tau itulah yang bakal aku dapat seperti biasa. Tak mahu menunggu janji ataupun memang sudah suratan takdir bahawa hidup dan matiku sebagai buruh. Kerana aku hanya seorang buruh biasa!!.

Pekerja Marhaen...


Catatan ini dikirimkan oleh "Pekerja Marhaen" melalui email Kesatuan.

Selesakah penghidupan anda sekarang?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan