...KESATUAN BERJUANG BAGI MENDAPATKAN TANGGA GAJI YANG BERPATUTAN, TEMPAT KERJA YANG SELAMAT SERTA SELESA DAN TIADA DISKRIMINASI...

Isnin, 25 November 2013

Siasatan Dalaman (Domestic Inquiry)

Siasatan Dalaman (Domestic Inquiry)

Ia adalah suatu jawatankuasa siasatan dalaman terhadap pertuduhan salah laku yang disyaki dilakukan oleh seseorang pekerja. Objektif utama jawatankuasa siasatan dalaman ini adalah untuk menyiasat dan mengesahkan pertuduhan salah laku sama ada ia telah dilakukan atau tidak. Sekiranya ianya telah dibuktikan dan disahkan oleh jawatankuasa ini, mereka akan mengesyorkan kepada pihak majikan tentang hukuman yang berpatutan terhadap kesalahan tersebut. Pengadu kebiasaannya adalah pengurusan majikan tetapi ada juga kes, pengadu adalah terdiri dari mangsa terhadap salah laku tersebut. Secara lumrahnya, didalam jawatankuasa siasatan dalaman ini, pihak majikan akan membentangkan kes dan pekerja dibenarkan dan diberikan peluang untuk membela diri terhadap pertuduhan salah laku tersebut.

Berikut adalah perkara yang anda perlu ketahui:

Berapa lama notis sepatutnya diberikan kepada pekerja sebelum Siasatan Dalam dibuat?
- Majikan perlu memberikan minimum 7 hari dan maksimum 14 hari bekerja.

Siapa yang boleh mewakili pekerja pada Siasatan Dalaman?
- Pekerja boleh diwakili oleh Pegawai Kesatuan Sekerja sekiranya dia menjadi ahli sah kepada Kesatuan Sekerja. Sekiranya tiada, dia boleh memohon bantuan sukarela dari rakan sekerja.

Siapa yang akan menganggotai Jawatankuasa Siasatan Dalaman?
- Panel didalam Jawatankuasa Siasatan Dalaman kebiasaannya dikendalikan seramai 3 atau 5 orang. Pengerusi siasatan adalah seseorang yang berjawatan sekurang-kurangnya sama atau lebih tinggi dari ahli panel lain. Kesemua mereka ini selalunya berjawatan lebih tinggi dari orang yang dituduh (pekerja). Panel dikehendaki untuk tidak menyebelahi mana-mana pihak dan bertindak dengan adil semasa mendengar dan menilai kes siasatan. Terdapat juga setiausaha, pegawai pertuduhan (pendakwa) dan pegawai penyiasat.

Apa yang berlaku semasa Siasatan Dalaman?
- Pertamanya, majikan akan membentangkan setiap bukti yang dikumpul dan membawa para saksi untuk menguatkan lagi pertuduhan tersebut. Pada masa yang sama, pihak majikan akan mempertahankan tindakan mereka dengan membawa saksi dan bukti lain untuk menguatkan dakwaan tersebut. Bagi pihak pekerja (tertuduh), mereka juga perlu untuk membawa sebarang bukti untuk mempertahankan diri. Dia juga dibenarkan untuk membawa saksi yang dipercayai untuk membela dirinya.

Apa yang berlaku selepas Siasatan Dalaman?
- Jawatankuasa panel siasatan dalaman akan ditangguhkan untuk perbincangan sesama panel lain. Mereka akan membuat penilaian dan keputusan sama ada pekerja (tertuduh) bersalah atau tidak. Jika pekerja didapati bersalah, ahli panel akan mengesyorkan kepada pihak pengurusan majikan hukuman yang setimpal dengan kesalahan tertuduh.

Apakah hukuman yang disyorkan?
Kebiasaannya, tertakluk kepada syarikat, berikut adalah hukuman yang biasa dikenakan terhadap salah laku tersebut:


  • Amaran bertulis,
  • Digantung tanpa gaji,
  • Diturunkan gred pangkat,
  • Dinafikan kenaikan gaji atau bonus, atau
  • Diberhentikan
Bolehkah pekerja membuat rayuan?
- Setiap pekerja tertakluk kepada Akta Kerja 1955 dan boleh membuat aduan kepada Jabatan Buruh. Sekiranya pekerja diberhentikan, pekerja boleh membuat aduan kepada  Jabatan Perhubungan Perusahaan untuk memulihkan semula status kerjanya. 


Setiap pekerja perlulah mengetahui hak mereka terhadap kelangsungan siasatan dalaman ini. Sekiranya pekerja telah dituduh dan dihadapkan ke panel jawatankuasa siasatan dalaman, mereka perlulah menghubungi pihak Kesatuan untuk membantu beliau sekiranya benar pertuduhan tersebut terdapat unsur yang tidak adil dan terdapat tekanan. Pekerja yang dituduh tidak keseorangan. Segeralah dapatkan bantuan mereka yang mengetahui.


Salam solidariti. Hidup pekerja.

KSIEWSSMTiada ulasan:

Catat Ulasan