...KESATUAN BERJUANG BAGI MENDAPATKAN TANGGA GAJI YANG BERPATUTAN, TEMPAT KERJA YANG SELAMAT SERTA SELESA DAN TIADA DISKRIMINASI...

Ahad, 20 November 2011

Antara Perancangan dan Realiti

             Kerajaan dijangka akan mengumumkan dasar gaji minimum bagi pekerja yang berpendapatan rendah dan meliputi pekerja swasta keseluruhannya pada hujung tahun ini manakala perlaksanaannya dimatlamatkan pada awal tahun hadapan. Malang pula apabila terdapat pindaan Akta Kerja 1955 yang telah diluluskan di Dewan Rakyat baru-baru ini seolah-olah akan menjadikan jalan pintas yang mudah dan sah bagi majikan untuk culas dalam mengikuti dasar gaji minimum ini.

Benar, segala perancangan Kerajaan melalui Kementerian yang bertanggungjawab akan mencari jalan untuk membantu warga pekerja khususnya dan rakyat dalam mengharungi kos sara hidup yang semakin meningkat. Tetapi jika dasar gaji minimum diumumkan dan dikuatkuasakan, majikan dengan mudah untuk tidak mematuhinya kerana pindaan Akta Kerja tersebut!.

Antara lainnya, pekerja tetap akan ditawarkan pemberhentian secara sukarela bersama pampasan dan dalam masa yang sama majikan ini akan menawarkan pekerja tersebut pekerjaan melalui syarikat pekerja kontraktor (ikut kontrak). Tiada lagi pekerja tetap di syarikat tersebut akan diambil dan ianya tidak tertakluk dalam ketetapan dasar gaji minimum.

Secara realitinya, dasar gaji minimum ini hanya dibuat secara serentak dan dikuatkuasakan jika pindaan Akta Kerja 1955 diluluskan oleh Parlimen (Dewan Rakyat dan Dewan Negara). Jalan keluar yang selamat bagi para majikan atau lebih tepat lagi, pelabur kepada "kantung" negara telah "dicipta" manakala kantung pekerja swasta tiada yang berubah atau bertambah malah status kerja mereka juga menjadi terumbang-ambing. Masakan tidak, majikan akan cuba mengurangkan kos operasi mereka dengan mengambil pekerja kontrak berbanding pekerja tetap.

Tahukah kita bahawa, dengan adanya status pekerja kontrak menggantikan pekerja tetap, majikan tidak akan;
  • perlu membayar cuti bergaji,
  • perlu membayar cuti sakit, perlindungan insurans dan bil perubatan,
  • perlu memikir untuk menaikan gaji pekerja apabila tiba masanya,
  • perlu untuk membayar bonus atau profit,
  • perlu menjaga kebajikan pekerja jika terdapat kemalangan atau kematian
dalam pada itu, pekerja juga dinafikan;
  • tidak dapat menyertai atau menubuhkan Kesatuan Sekerja kerana status pekerja adalah "sub-kontraktor" kepada majikan,
  • tidak tertakluk kepada sebarang perjanjian kerana hanya ada perjanjian antara majikan dan main kontraktor (oursourcing),
 Jadi, adakah perancangan kerajaan selari dengan realiti yang wujud? Bagaimana melaksanakan gaji minimum dan dalam masa yang sama, "malapetaka" diatas besar kemungkinan berlaku?

Hilang jaminan pekerjaan, hilang punca pendapatan malah jauh sekali untuk mendapatkan gaji minimum yang diwar-warkan.

Inikah yang kita mahu untuk kita dan generasi kita akan datang? Selain bersaing dengan tenaga luar, ini pula berlaku...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan