...KESATUAN BERJUANG BAGI MENDAPATKAN TANGGA GAJI YANG BERPATUTAN, TEMPAT KERJA YANG SELAMAT SERTA SELESA DAN TIADA DISKRIMINASI...

Rabu, 1 Jun 2011

Kesatuan Sekerja: Keperluan atau Hanya Bila Timbul Masalah?

Kesatuan Sekerja (Union) adalah suatu perkara yang mungkin dianggap amat sensitif dikalangan pekerja. Malahan ada pula yang secara lantang menyatakan bahawa mereka akan kehilangan mata pencarian jika menyertainya. Ada pula yang menganggap Kesatuan Sekerja ini adalah suatu keperluan apabila timbul masalah jika tiada masalah, maka tidak ada pun tidak mengapa. Kenapa?

Sejarah selalu mengajar kita pelbagai perkara terutama tentang kehidupan. Keadaan kehidupan biasanya diibarat sebagai roda berpusing. Jika berada diatas, maka “selesa” kehidupan kita begitulah sebaliknya bila berada dibawah. Pernahkah kita berada dikedua-dua situasi tersebut atau orang disekeliling kita mengalaminya? Kita selalu diajar supaya jangan lupa diri bila berada diatas dan sentiasa beringat.

Tentunya kita ingat semasa keadaan ekonomi merudum sekitar tahun 1997, 2007 dan sebagainya. Sektor perkilangan mengalami pelbagai masalah sehinggakan ada diantara mereka mengambil tindakan drastik dengan “membuang” pekerja, menghadkan pengeluaran dan perbelanjaan, memotong peruntukkan dan sebagainya. Syarikat-syarikat gergasi yang mempunyai cawangan diserata dunia seperti Seagate, Intel, Flextronics, Jabil, Hewlett Packard dan banyak lagi telah mencatatkan pembuangan pekerja mereka akibat tekanan ekonomi. Jangan dianggap nama-nama besar seperti ini mempunyai rekod bersih dan boleh dijadikan majikan terbaik kerana sistem kapitalis tidak akan sedikitpun memikirkan kebajikan pekerja mereka bila mengira keuntungan yang mereka perolehi.

Jangan menjadi dangkal akal apabila mengikut situasi semasa. Keadaan tidak mendesak, tiada masalah ditempat kerja, gaji yang baik dan sebagainya menjadikan alasan untuk tidak memerlukan Kesatuan Sekerja. Perlu diingat hari ini kita diatas, bila pula kita dibawah? Atau bila ditimpa masalah baru hendak mencari pertolongan ibarat “kapal hendak karam, baru sibuk mencari pelampung”. Itu sudah terlambat dan diri sendiri yang rugi.

Takut?. Apakah jika kita ingin menuntut hak dan kebajikan kita sendiri pun akan timbul rasa takut? Takut perlulah bertempat dan jangan sebarangan. Melalui Kesatuan Sekerja, anda akan sedar hak anda sebagai pekerja dan juga manusia. Sedangkan selama ini, kaum pemodal (syarikat) hanya tahu mengejar keuntungan dan mengabaikan kebajikan anda. Apakah anda akan takut jika mengetahui bahawa syarikat tempat anda bekerja tidak menyediakan atau melindungi pekerja mereka dengan insurans? Apakah anda akan takut jika mengetahui bahawa dalam beberapa bulan akan datang, akan ada pekerja (mungkin termasuk anda) terpaksa diberhentikan kerana syarikat hendak mengurangkan kos? Apakah anda akan takut jika anda dituduh melakukan kesalahan dalam perusahaan dan dipaksa berhenti tanpa anda boleh mempertahankan diri? Jika semua perkara ini akan berlaku kepada anda sedikit masa lagi, dan semasa itulah anda cuba untuk memohon bantuan Kesatuan ataupun mana-mana pihak, mungkin tindakan anda agak terlambat.

Masalah tempat kerja datang tidak kira waktu. Hari ini, esok, bulan depan atau tahun depan pasti akan timbul masalah. Contoh yang nyata apabila tiada kerja lebih masa (OT) diperuntukkan atau ianya dikawal, tiada bonus atau kenaikan gaji, sengketa antara rakan sekerja ataupun penyelia, elaun dan peruntukan dikawal dan sebagainya telah banyak dialami oleh pekerja. Sedar atau tidak, anda sendiri yang tentukan.

Kesimpulannya, wujudnya Kesatuan Sekerja adalah:

  • untuk membela pekerja yang ditindas;
  • untuk memberikan kesedaran kepada pekerja keseluruhannya;
  • memberi bantuan dan sokongan dalam berhadapan dengan majikan;
  • mewujudkan suasana harmoni diantara majikan dan pekerja;
  • mewujudkan situasi “menang-menang” majikan dan pekerja;
  • mencari penyelesaian dan keadilan kepada pekerja dan banyak lagi…

Logo

Sebagai pekerja, informasi ini perlu kita ketahui. Mari kita belajar dari sejarah. Jangan menutup peluang dan ruang untuk diri kita sendiri. Kelak , diri sendiri, keluarga dan masyarakat akan rugi dan tiada apa yang tinggal. Beringatlah, kita bukanlah yang membuat keputusan tetapi kita sentiasa terdedah dengan keputusan majikan yang tidak wajar. Kesatuan adalah untuk pekerja dan ia perlu wujud serta disokong oleh pekerja itu sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan