...KESATUAN BERJUANG BAGI MENDAPATKAN TANGGA GAJI YANG BERPATUTAN, TEMPAT KERJA YANG SELAMAT SERTA SELESA DAN TIADA DISKRIMINASI...

Rabu, 27 Oktober 2010

Penyakit Akibat Pekerjaan: Tragedi yang realiti.

Baru-baru ini, sebuah pertubuhan yang membantu pekerja dalam sektor semikonduktor iaitu, Supporters for Health And Right of People in the Semiconductor industries (SHARPS) telah mengeluarkan kenyataan akhbar mendakwa bahawa 30 dari 100 pekerja Samsung Electronics (termasuk Semiconductor) yang mengidap pelbagai penyakit akibat pekerjaan telah meninggal dunia sejak dari tahun 1995.
Dalam kenyataannya menyatakan bahawa, mangsa yang berusia dari 19 sehingga 40-an tahun. Mereka meninggal dunia akibat Leukimia, barah ovari, barah limpa, barah perut, ketumbuhan dalam otak dan juga mereka mati akibat bunuh diri kerana menanggung penyakit yang tidak tertahan.
Perkara ini tidak hanya berlaku pada pekerja peringkat bawahan seperti operator, tetapi juga berlaku pada peringkat juruteknik, jurutera, sub-kontraktor dan juga mereka yang bekerja dibahagian R&D!. Ini amat membimbangkan kerana ianya juga mungkin akan berlaku diMalaysia dimana, seperti yang kita ketahui, Malaysia juga salah satu dari Negara yang sedang "galak" meningkatkan industri semikonduktor dan elektronik seperti ST Micro, Seagate, Panasonic dan sebagainya. Pasti terdapat penggunaan bahan kimia yang dikhuatiri boleh mengakibat penyakit dan ianya tidak diketahui dan apa yang sedang atau pernah berlaku tidak pernah disiasat.
ADAKAH INI MUNGKIN AKAN TERJADI DIKALANGAN KITA?
SEKIRANYA IANYA BERLAKU, KEPADA SIAPA HARUS KITA MENGADU DAN APA TINDAKAN KITA? 

KSIEWSSM MEMPERJUANGKAN PERSEKITARAN DAN TEMPAT KERJA YANG SELAMAT DAN TIDAK MEMUDARATKAN BAGI PEKERJA INDUSTRI ELEKTRONIK!!!

Disini disertakan sekali gambar-gambar yang dirakam semasa demonstrasi oleh SHARPS dihadapan Kilang Samsung Semiconductor, Korea.Ahad, 17 Oktober 2010

PENGUMUMAN DARI KSIEWSSM

Adalah dimaklumkan bahawa KSIEWSSM adalah satu badan organisasi bebas yang tidak terikat dengan sebarang majikan. KSIEWSSM tidak mempunyai hubungkait dengan Kesatuan Sekerja peringkat Dalaman dalam sesebuah syarikat atau majikan. Sebarang penggunaan nama KSIEWSSM untuk menarik penyertaan ahli kedalam Kesatuan Sekerja peringkat Dalaman adalah salah disisi undang-undang. Pihak KSIEWSSM akan membuat laporan dan aduan kepada JHEKS jika terdapat sebarang pembabitan atau penggunaan nama atau kepentingan KSIEWSSM digunakan secara salah oleh sesiapa tanpa kebenaran bertulis dari Majlis Eksekutif.

Pihak KSIEWSSM mendapat maklumat bahawa terdapat AJK Penaja Kesatuan Dalaman telah menggunakan nama KSIEWSSM bagi menarik ahli menyertai Kesatuan Dalaman tersebut. Pihak KSIEWSSM akan mengumpulkan bukti dan memanjangkan perkara ini dengan bukti tersebut.

Selasa, 12 Oktober 2010

Gaji Minimum; Kerajaan akan gubal akta baru

Menteri Sumber Manusia Datuk S Subramaniam berkata satu akta baru akan digubal bagi menggantikan Akta Majlis Penetapan Gaji 1947.

Katanya, langkah berkenaan akan dibuat memandangkan penetapan gaji minimum melalui akta tersebut akan mengambil masa lama dan melalui proses yang rumit.

"Dalam hal ini, KSM dengan kerjasama Jabatan Peguam Negara akan menggubal satu akta baru mengenai gaji minimum," katanya ketika berucap merasmikan Forum Gaji Minimum di Kuala Lumpur hari ini.

Bercakap dalam sidang media selepas itu, Subramaniam berkata beliau akan mengemukakan perkara itu bagi perbicangan awal di mesyuarat kabinet pada Jumaat.

Ketika ditanya, beliau berkata rang undang-undang baru itu dijangka akan dibentangkan di Parlimen pada sesi akan datang.

Katanya lagi, setakat ini masih belum ada kadar minimum yang ditetapkan namun pelbagai cadangan telah dikemukakan, termasuk daripada MTUC dan kerajaan Selangor.

p/s: apa sudah jadi dengan gaji minimum para pengawal keselamatan yang sebelum ini dikatakan diluluskan, tetapi ianya ditangguh pula.

Rang undang-undang ditarik balik, piket diteruskan oleh NGO

Walaupun kerajaan telah menarik balik rang undang-undang bagi meminda Akta Kerja 1955 yang dibidas oleh pelbagai kumpulan, piket yang dirancang lebih awal sebelum ini tetap diteruskan.

Piket itu diteruskan petang ini di dua tempat berasingan Bangi dan Balakong, Selangor dengan aman tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Di Bangi, piket oleh 15 peserta berlangsung di hadapan Pasar Raya Warta selama 30 minit diketuai oleh koordinator NGO hak asasi manusia Suara Rakyat Malaysia (Suaram) E Nalini.

Menurut Nalini, mereka tetap meneruskan bantahan walaupun pindaannya telah ditarik balik oleh parlimen hari ini "sebagai simbol kemenangan" mereka.

"Kita buat hari ini sebagai simbol penentangan walaupun kita tahu akta ini dipinda. Kita mengumumkan kemenangan kita, sebab itu kita berkumpul hari ini," katanya kepada Malaysiakini.

Menurutnya lagi kesemua peserta program tersebut terdiri aktivis Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) dan aktivis mahasiswa. Mereka melaungkan "hidup rakyat" dan "kerajaan jangan pinda akta pekerjaan".

Katanya, tiada sebarang tangkapan dibuat oleh lapan anggota polis yang mengawal di sekitar kawasan tersebut.

"Kami juga turut mengibarkan kain rentang dan poster yang bertulis 'Jangan Pinda Akta Pekerjaan', Jangan Cabut Hak Pekerja'," katanya.

Sementara di Balakong pula, piket lebih sejam bermula 5.20 petang di Perhentian Bas Simpang Balak disertai kira-kira 20 peserta, diketuai Pengerusi Parti Sosialis Malaysia (PSM) Kajang D Ganesan.

Penerangan di Shah Alam
Menurut Ganesan, peserta yang hadir terdiri daripada aktivis PSM dan pekerja daripada kilang berdekatan.

Enam anggota polis kelihatan berada di tempat berkenaan tetapi mereka hanya kelihatan menggambil gambar peserta piket itu.

Katanya, pihaknya juga turut mempamerkan kain rentang anti pindaan akta itu yang antaranya berbunyi "Kerajaan rampas hak pekerja, hentikan pindaan akta sekarang".
Manakala poster bantahan pula bertulis "Gubal Akta Gaji Minima" dan BN jangan rampas hak pekerja".
Mereka juga turut mengedarkan risalah membantah cadangan kerajaan itu, kepada orang ramai yang lalu lalang selepas pulang daripada kerja, tambahnya.

Sementara itu di Shah Alam, piket tersebut dibatalkan dan digantikan dengan majlis penerangan kepada kira-kira 30 peserta yang hadir di kawasan perindustrian di seksyen 15.

Menurut Bendahari PSM A Sivarajan, menurut Sivarajan, mereka juga turut membawa kain rentang membantah pindaan berkenaan serta mengedarkan risalah kepada pekerja kilang yang baru pulang daripada kerja.

Bagaimanapun, menurutnya, dianggarkan sekitar 50 orang anggota polis hadir mengawal sekitar kawasan itu.

* sumber dari malaysiakini.com

Kerajaan Akur Terhadap Kuasa Pekerja. Rang Undang-undang Pinda Akta Pekerjaan Ditarik Balik

Berita amat mengembirakan untuk seluruh warga pekerja!. Kerajaan telah akur mengalah kepada kuasa pekerja!. Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan mengumumkan bahawa Rang Undang-undang pinda Akta Kerja 1955 ditarik balik tanpa memberikan sebarang alasan di sessi Parlimen yang sedang berlangsung.
Sebelum ini, Kementerian Sumber Manusia (KSM) yang bersekongkol dengan kaum kapitalis bercadang untuk menggadaikan hak pekerja Malaysia dengan membuat pindaan terhadap tiga undang-undang pekerjaan iaitu Akta Kerja 1955, Akta Perhubungan Perusahaan 1967, dan Akta Kesatuan Sekerja 1959. Pindaan-pindaan yang dicadangkan oleh KSM ini adalah yang paling teruk dalam sejarah pekerja di Malaysia dan hanya memihak kepada pihak majikan.
Adalah dipercayai keputusan terburu-buru KSM untuk tarik balik pindaan akta ini adalah akibat bantahan serta tekanan yang berterusan oleh para pekerja serta kumpulan-kumpulan masyarakat yang lain.


sumber dari Gabungan Pekerja Kilang & Kesatuan Sekerja (GPKK), Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT),